1,2,3 Sotsji

‘Go to the start!’

Nog even de lichtblauwe bril recht op de neus zetten.

Zijn ijzers pikken in het ijs.

‘Ready?’

Uiterst stil blijven staan in de startpositie. Tergende seconden.

‘Paf!’

Oei, Jan Smeekens staat niet helemaal stil, maar krijgt geen valse start.

Tzikkezakke. Tzikkezakke.

Met ferme slagen zijn beide schaatsers weg. Smeekens heeft de snelste opening: 9.53. Met een mooie kattenrug gaat hij de eerste bocht in, een klein missertje…

500 meter sprint

Na de eerste omloop op de 500 meter sprint leiden twee Nederlanders de dans in het Adler stadion in Sotsji. Het is maandagmiddag 10 februari 2014. Historie is in de maak. Nog nooit is een Nederlander op de 500 meter Olympisch kampioen geworden. Voor een schaatsland pur sang is dat een langgekoesterde wens.

De laatste honderd meter. Jan Smeekens is breed uitgewaaierd naar de baan van de Japanner Nagashima. Vlug terug naar de binnenbaan. Hij moet 34.72 rijden om Olympisch goud te halen. De Japanner heeft hij te pakken, maar is hij snel genoeg?

Zinderende wedstrijd

Ik zit op het puntje van mijn stoel, mijn lichaam maakt heftige schaatsbewegingen om de jongeman uit Salland voort te duwen.

Drie Nederlandse schaatsers zorgen deze middag voor een zinderende wedstrijd. De broertjes Michel en Ronald Mulder hebben al gereden en staan 1 en 2. Het is ongekend! Jan Smeekens, mijn persoonlijke favoriet, komt met 34.72 over de meet. Zijn armen gaan triomfantelijk in de lucht. Ik spring als een dolle door de kamer. Michel Mulder veegt vertwijfeld door zijn vlasblonde haren. Smeekens is Olympisch kampioen! Euforisch is hij. Het is gelukt. Zijn droom is werkelijkheid geworden.

Verwarring

Maar… er heerst verwarring, een fout in de tijdwaarneming. Wie heeft er echt gewonnen? Het gaat om duizendsten. Even later verschijnt er een 1 achter de naam van Michel Mulder op het grote scherm in de arena. Michel staat op en rijdt uitzinnig van vreugde de baan op. Hij is over de beide omlopen uiteindelijk twaalf duizendste van een seconde sneller dan Smeekens.

Jan houdt zich goed maar het moet een deceptie voor hem zijn. Je bent voor even Olympisch kampioen en dan dringt de zure werkelijkheid door: je hebt zilver. https://youtu.be/nMne-DwtsA8

Nachtmerrie

De film van die nachtmerrie zal nog vaak door het hoofd van Jan Smeekens spelen. Die 34 seconden waarin een heel leven samenkomt. Ik moet ook altijd aan die gedenkwaardige wedstrijd terugdenken als ik hem op televisie zie. Samenvatting 500 meter op muziek (nos.nl) Jan is tegenwoordig analist bij Studio Sport. Hij mag trots zijn op zijn prestatie en hopelijk heeft Smeekens de rit op een goede manier verwerkt.

Hoe mooi en dramatisch spannend kan het schaatsen zijn!

Geef een reactie