Gluren met Funda

Dagelijks de huizensite Funda bekijken ook als je geen huis wilt kopen, is dat een rare bezigheid? Het blijkt dat tachtig procent van de bezoekers niet serieus op zoek is naar een (nieuwe) woning. Het is ontspannend om een beetje bij de beschikbare huizen binnen te gluren, te kijken naar de inrichting en je te verbazen, in positieve en negatieve zin. Soms is het heerlijk om weg te dromen bij een villa van vier miljoen. Klikken op huizen met een zwembad om te fantaseren hoe verrukkelijk dat zou zijn om daar iedere dag baantjes te trekken. En ’s avonds bij de ondergaande zon een goede whisky te drinken.

Op de site staan ruimschoots foto’s en je kan in het droomhuis per video rondwandelen. De laatste trend is zelfs dronebeelden van de omgeving te showen. Die moeten zich daar dan wel toe lenen, natuurlijk. De foto’s zijn door een professionele fotograaf gemaakt en vaak is het huis van tevoren keurig opgeruimd. Veertig tot zestig foto’s van een woning zijn op Funda geen uitzondering.

Prachtig is het ook om de ronkende teksten te lezen waarmee de woonruimte op de site wordt omschreven, terwijl de realiteit vies tegenvalt en de foto’s al een ander verhaal vertellen. Bouwvallen die door een makelaar aangeprezen worden met woorden als ‘uniek’ of kansrijk’. ‘Klussers opgelet! Deze kans krijgt u zelden! Hier kunt u zelf uw droom realiseren!!’ Maar ja dan moet je geen twee linkerhanden hebben.

Onlangs kreeg ik de tip dat de boerderij waar ik gewoond heb en ben opgegroeid te koop staat en dan kan je met Funda prima een kijkje nemen. De foto’s brengen jeugdherinneringen extra helder en levendig terug. Ik ben erg benieuwd wat de vraagprijs is. En wat is er allemaal veranderd nadat je er vijfendertig jaar geleden voor het laatst binnen bent geweest? Ik moet zeggen dat het even moeite kost me te oriënteren. Mijn eigen kinderkamer herken ik bijna niet meer, die van mijn zus is met vreselijk piepschuim (als isolatie?) verpest. De dronebeelden zijn wel een openbaring. Bent u een paardenliefhebber en wilt u graag landelijk wonen dan zou ik zeker een kijkje nemen: Huis te koop: Grietmanswijk 8 9421 TL Bovensmilde [funda]

Soms bekijk ik de huizen die in mijn straat te koop staan om te zien wat de huidige vraagprijs is, en hoe ze de beschikbare ruimte hebben ingericht of verbouwd om eventueel woonideeën op te doen. Ook ben ik benieuwd wat je voor die prijs tegenwoordig op de markt kan terugkopen. Natuurlijk het liefst een huis met een tuintje. Maar dan merk je dat je in het Gooi of überhaupt in de Randstad weinig kunt vinden en dat je naar de randen van Nederland wordt gedrongen. Dat zou je dan wel moeten willen…

Enfin, toch altijd leuk om zo een uurtje te grasduinen tussen het aanbod.

Geef een reactie