Idols

Tegenwoordig word je ermee doodgegooid. Al die talentenshows op de televisie. Onlangs nog een format dat het vals zingen van de kandidaten tot tenenkrommende televisie uitmelkt: De NIX Factor, een SBS6-programma waarin radio-dj’s op zoek gaan naar het aller slechtste non-zangtalent in het land.

Twintig jaar geleden zaten we midden in de spannende finale van het eerste seizoen van ‘Idols’. Niet langer kinderen in de Soundmixshow, maar een echte talentenjacht voor volwassenen. Al waren de finalisten ook allemaal superjong. Nederland was in de ban van Jim en Jamai, nadat Hind en Dewi in de halve finale waren afgevallen.

In de voorrondes hadden we ook een aantal notoire valszingers voorbij horen komen. https://youtu.be/wwK5aNPZOFI De kandidaten werden geselecteerd door een panel van juryleden die de performances bekritiseren. De vier oorspronkelijke juryleden waren talentscout en producer Henkjan Smits, songwriter en producer Eric van Tijn, zangeres en directrice van Stichting Buma Cultuur Jerney Kaagman en artiestenmanager Edwin Jansen. De presentatie was dat seizoen in de handen van  Tooske Breuchem (Ragas) en Reinout Oerlemans.

In maart 2003 hadden we het topje van de ijsberg bereikt. De twee finalisten trokken met een karavaan door het land om de stemmen van de fans te winnen. https://youtu.be/-DV6QkdiFGI  Wie zou de ‘Idol’ worden?

Zelf had ik Idols die winter schoorvoetend gevolgd en was ik toch een beetje in de ban van het programma geraakt. Ik was een van de vijf miljoen kijkers die naar de finale keken, maar ik verbleef niet in Nederland. Een week eerder waren we met de KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht naar Kirgizië vertrokken. In het kader van operatie ‘Enduring Freedom’, een vredesmissie waaraan ook de Nederlandse Defensie deelnam, maakten we een documentaire over de inzet van een F-16 detachement. De zes F-16’s verleenden luchtsteun aan de grondoperaties van de internationale coalitie onder leiding van de VS in Afghanistan. Ze stegen op vanaf vliegveld Manas, waar we op de Amerikaanse legerbasis Ganci Air Base verbleven.

De basis is het best te vergelijken met een klein dorp. Binnen de beveiligde omheining is alles te vinden. Je moet echt oppassen dat je er niet verdwaalt als je op zoek gaat naar de douches. In een groot aantal tenten zijn leef- en slaapeenheden ondergebracht. Er zijn tenten waarin het onderhoud wordt gedaan aan het materieel. Maar ook niet militaire zaken zoals diverse horecagelegenheden, een bioscoop, fitnessruimte en een enorme winkel, zeg maar een K-markt waar alles te koop is. Daar heb ik voor een prikkie een Goretex regenjas aangeschaft en diverse cd’s. Er bivakkeren defensieafdelingen uit verschillende landen met ieder hun eigen sector.

In de Nederlandse ontspanningsruimte, met een mooie wandschildering van het Tiangebergte op de achtergrond, keken we samen met de militairen gespannen naar de finale. Vanuit het land van Dzjengis Khan in Centraal Azië volgden we de verrichtingen in Studio22 in Hilversum. Uiteindelijk won Jamai Loman met ‘Step right up’. https://youtu.be/o3jYJxMOu7M #Idols

Geef een reactie