Kanshebber

Sinds de dag dat Tsjechië bekendmaakte dat ze zanger Mikolas Josef sturen naar het Eurovision Song Contest (ESC) in Lissabon steeg het land bij de bookmakers in sneltreinvaart naar de top drie. Er is iets merkwaardigs bij de bookies, want Bulgarije stond begin dit jaar lang op 1, terwijl nog niet bekend was wie er voor dat land mee zou gaan doen. Sinds in de Zweedse kranten het gerucht stond dat Loreen (winnares in 2012) voor Bulgarije zou uitkomen stond dat land bovenaan. Het bleek een hoax.

Waarom staat Tsjechië zo hoog? Het is een catchy song met een haakje in de vorm van een trompet solo. Mikolas Josef oogt lekker fris, misschien een beetje studentikoos met dat hoornen brilletje. En een kameel vervult in het clipje een hoofdrol (vorig jaar deden de Italiaanse apen het goed). Wat altijd een probleem is bij dit soort inzendingen: het ziet er leuk uit maar kan het live ook goed zingen? Zolang je nergens op internet een livestream ziet is het nummer een beetje verdacht.

Vorig jaar had bijvoorbeeld niemand de inzending van Bulgarije, de Russische mooiboy Kristian Kostov (Beautiful Mess) live horen zingen, maar hij deed het achteraf goed en eindigde niet onverdienstelijk als tweede. Ierland daarentegen ging helemaal nat. De rode blosjes op de wangen van de zanger Brendan Murray (Dying to try) waren aandoenlijk, maar van zijn zang moest hij het niet hebben. Muzikaal gevoelige huisdieren zochten een plekje diep in hun mand met de poten over hun oren op het moment dat hij vocaal uit de bocht vloog. Brendan strandde diep in onderste regionen van de halve finale.

Via een omweg heb ik toch een liveoptreden kunnen vinden van Mikolas Josef op de Oekraïense tv en daar deed hij het voortreffelijk. De zanger weet met zijn rap en onhandig lijkende danspasjes feilloos het publiek in te palmen. De 22-jarige Tsjech is een multitalent: zanger, componist, producer en regisseur van muziekvideo’s. Hij groeide op in Praag, reisde door Europa als straatmuzikant, maar woont nu in Wenen. Om zijn muziek te kunnen bekostigen werkte hij als model in de mode-industrie. Ik ben erg benieuwd naar zijn show in Lissabon. Hij heeft al aangekondigd dat hij op het podium begeleid gaat worden door de professionele hiphop dansers Kristián en Marek Mensa. Daarmee heeft hij qua oog-candy al driekeer twaalf punten te pakken. Ze treden op in de eerste halve finale op dinsdag 8 mei.

Tsjechië haakte laat in bij het ESC. In 2007 verschenen ze pas op het strijdtoneel en werden laatste in hun halve finale. Nog twee jaar deden ze daarna mee en toen ze weer als laatste in de voorronde eindigden, gooiden ze het bijltje erbij neer. Vanaf 2015 doen ze weer jaarlijks mee en ze wisten een jaar later met de hakken over de sloot voor het eerst de finale te halen, maar speelden daarin geen rol van betekenis. Dat zal voor het eerst anders zijn! Ik denk dat ‘Lie To Me’ van Mikolas Josef dit jaar tot de kanshebbers voor de overwinning behoort. https://youtu.be/DLGfxc3eTNw  #ESC2018 www.instagram.com/mikolasjosef

 

Geef een reactie