Macintosh

Al enige tijd zijn we met de VvE bezig met de verduurzaming van ons appartementencomplex. Man, wat een gedoe en wat een geld gaat dat kosten. Maar dit jaar gaat het echt allemaal gebeuren: de spouwmuurisolatie, HR++glas, dak- en kelderisolatie.

De mail dat we binnenkort echt met de isolatie van de kelderruimte beginnen is voor mij toch even schrikken. Al weet je dat deze ingreep boven je hoofd hangt. Ik woon hier al bijna vijfentwintig jaar en in die jaren verzamel je de nodige spullen die je niet weg wilt gooien. Met een ruime kelder is dat ook niet nodig want je beschikt over voldoende opslagruimte. Mijn kelder staat tot de nok toe vol met spullen. Alles waar je nog geen afscheid van kunt nemen is er te vinden.

Purschuim

Maar nu wordt het plafond van de kelder voorzien van elf centimeter dik purschuim en daarvoor moet de kelderbox leeg zijn, want het bedrijf moet ruimte hebben om dat schuim aan te kunnen brengen. Dus moet alles eruit. Weg wat echt weg kan en de andere spullen in een tijdelijke container. Ik zit niet op deze klus te wachten maar voorruit.

Dit weekend ben ik begonnen met het afgraven. En wat je wel niet allemaal tegenkomt. Mijn eerste echte computer: een Macintosh. Met een grote glimlach kijk ik naar het handzame apparaat met bovenin een handvat waarmee je het gemakkelijk op kunt tillen.

Zelf stam nog uit de tijd van pen en papier, de typemachine met de in elkaar vasthakende letterhamertjes en de latere elektronische varianten ervan, maar op een gegeven ogenblik is daar de aanschaf van je eerste Mac, zeker als je bij een mediabedrijf werkt. Ik moet toegeven de Macintosh is wel een verademing met z’n gebruikersvriendelijke grafische interface. Klikken met de muis in plaats van allerlei ingewikkelde (MS-DOS)codes intypen. Als je het MacWrite programma onder de knie hebt is het een genot om mee te werken. Zeker het plakken en knippen-onderdeel.

Introductie Macintosh

Toevallig is deze eerste consumentencomputer deze week precies veertig jaar geleden op de markt gebracht. Het zorgde voor een ware sensatie. De Macintosh werd ingeluid met een één minuut durende reclamespot tijdens de Amerikaanse Superbowl. Slim bekeken, want ongeveer de helft van de bevolking van de Verenigde Staten keek hiernaar. Ridley Scott regisseerde de video die geïnspireerd was door het boek ‘1984’, waarbij indirect naar pc-grootmacht IBM als Big Brother werd verwezen. https://youtu.be/2zfqw8nhUwA Twee dagen later is de Macintosh officieel geïntroduceerd door een nog piepjonge Steve Jobs.

Even verderop in de kelder staat bedolven onder allerlei zooi zijn jongere Apple-zusje. De iMac met de gekleurde – in dit geval donkerblauw – doorzichtige omhulling. Wat is het toch een prachtig design.

Wat te doen?

Maar wat doe ik met mijn Macs? Op de stapel weg ermee? Of toch bewaren omdat het op den duur geld waard is? Een oude, nog werkende Apple-1 computer uit 1976 is in Boston geveild voor 375.000 dollar. Maar ik heb geen flauw idee of deze computers nog aan de praat te krijgen zijn. Zolang ik hier woon staan ze al in de kelder omdat ik na de Windows98-presentatie overstag ben gegaan voor het (goedkopere) Microsoftsysteem.

Geef een reactie