Vakantieheimwee

Het asfalt plakt onder mijn lompe werkschoenen. De warmte is onverdraagbaar als ik mijn auto instap. Meteen doe ik de ruiten open om een maximum aan koele lucht binnen te krijgen. De schaduw van mijn i10 rijdt voor me uit. Mijn zijspiegels doen denken aan de oorkleppen van een Zeeuws meisje. Ik word verblind door de felle zon in de achteruitkijkspiegel, zodat ik niet precies kan zien wat er achter mij gebeurt. Op de autoradio zingt Bono. https://youtu.be/co6WMzDOh1o

‘It’s a beautiful day

Sky falls, you feel like

It’s a beautiful day’

Vier roeiers oefenen hun gezamenlijke slag om met hun boot het spiegelende water van de Hilversumse Vaart gelijkmatig te doorklieven. Op de Loosdrechtse Plassen zeilt nu nog een bootje solo. Later op de dag zal de plas vol zijn en scheert men langs elkaar om de beschikbare vaarruimte te vinden tussen ronkende jetski’s door. Vandaag zoekt iedereen terecht verkoeling en plezier op het water en het kleine strandje.

‘The traffic is stuck

And you’re not moving anywhere’

Twee kauwen zitten te snavelen op een lantaarnpaal. Waar je zin in hebt met deze hitte? Vissers hebben zich vroeg in het groen verscholen en zitten aan de waterkant te wachten op een eerste beet. Alleen hun hengel verraadt hun aanwezigheid. Koeien grazen hutjemutje om straks loom op een schaduwrijk plekje te gaan liggen herkauwen. Midden in het weiland wappert een witte vlag, alsof iemand hier een stukje niemandsland voor zichzelf heeft geclaimd. De geur van hooi dringt via de airco de auto binnen. Aan de rand van het land staat een stil protest op een boerenkar: No farmers no food!

Op een cruiseboot in het Amsterdam-Rijnkanaal is een matroos bezig het passagiersdek blinkend te poetsen. Een telefooncelgroene motor zoeft me op de A2 voorbij. Gestroomlijnd loopt het zwarte leer van zijn jack over in het zadel achter hem. Neem me mee op je motor. mister Kawasaki!

‘You’re on the road

But you’ve got no destination’

Toe aan vakantie! Wat zou ik graag met die blauwgele trein mee willen rijden naar Maastricht om op een terras op het Onze Lieve Vrouweplein een Wieckse Witte te drinken. Verkoeling te zoeken in het Bonnefantenmuseum en daar de Middeleeuwse houtsculpturen uit het Maasgebied bewonderen. Of onder te duiken in de ondergrondse gangen van de kazematten. En de onvervalste Maastrichtse tongval om me heen te horen. Miljaar, wat heb ik daar zin in.

‘It’s a beautiful day

Touch me

Take me to that other place’

Witte strepen doorklieven de strak blauwe hemel boven mij. Vliegtuigen vinden hun weg naar verre bestemmingen. Wat zou ik graag de rust en ruimte in de prachtige natuur van Finland zoeken met haar duizenden meren en talrijke bossen. Me hullen in het eeuwig durende licht van de middernachtzon. Eventueel wat muggen van me afslaan, dat heb ik er graag voor over… Een duik nemen in een koel meertje om even overal van bevrijd te zijn.

‘Oooh, ooh, it’s a beautiful day

Don’t let it get away’

Het zweet staat me al op mijn rug voordat ik één stap in de distributiehal heb gezet. Dat gaat wat worden met die hitte vandaag. Waarschijnlijk geen aangepaste targets op grond van de heersende tropische temperaturen. Collega orderpickers lopen in korte broek en topje naar binnen. Ik volg ze gelaten…

‘Goedemorgen, meneer Jan,’ groet het vriendelijke Oekraïense meisje me bij de lockers.

‘Take me to that other place

Reach me

I know I’m not a hopeless case’

Dank je, Bono, ik probeer er ondanks de drukkende warmte en het toenemend vakantieheimwee een mooie dag van te maken.

Geef een reactie