Van start

Zaterdag 7 juli 2018 rit 1

In het Village Départ in Noirmoutier-en-L’ile leest ploegleider Frans Maassen de kranten. Hij heeft even rust. Zojuist heeft hij zijn ploeg in de bus hiernaartoe opgepept en klaargestoomd voor de eerste rit. Ze zijn nu aan het warmrijden en praten met de toegestroomde pers. De 105ste Tour de France begint vanochtend aan de Franse westkust. L’Equipe staat er vol van. Niet voor niets is dit de commerciële hoogmis van de sportentertainment. Het nieuws dat des Blues de halve finale hebben gehaald sneeuwt helemaal onder.

Zijn ogen scannen de koppen. Natuurlijk veel aandacht voor Chris Froome. Verder spreken de journalisten over de veranderingen die dit jaar zijn doorgevoerd. Sommigen verbazen zich erover dat de Tour de France niet opent met een tijdrit. Wat bekrompen, denkt de ploegleider, alsof het een wet van Meden en Perzen is dat je altijd met een individuele tijdrit moet beginnen.

Zelf is hij meer bezig met het feit dat er dit jaar maar acht renners aan de start mogen verschijnen. Het was best nog wel lastig om een evenwichtige, goed geoliede ploeg samen te stellen. Hij vreest dat ze in deze zware tour toch wel zullen merken dat er een mannetje minder is. Het was sowieso moeilijk want met Lotto-Jumbo willen ze met Steven Kruijswijk voor een goed klassement gaan, dus die heeft ondersteuning nodig in de bergen. En Dylan Groenewegen heeft jongens nodig voor een snelle sprinttrein. En dan heeft hij Robert Gesink nog als vrije vogel, als rittenkaper, die misschien in de laatste week een uitbraak kan forceren.

Ook denkt Maassen aan de weersomstandigheden. Het is maar goed dat ze straks dit eiland niet zullen verlaten via de Passage du Gois, een 4,5 kilometerlange verbindingsweg met het vasteland, zoals aanvankelijk wel de bedoeling was. Maar omdat ze een weekje later starten vanwege het voetballen heeft de organisatie er gelukkig van af gezien. Deze weg staat bij hoogtij onder water en heeft vaker voor valpartijen en tijdverlies gezorgd. Vraag maar aan Michael Boogerd, die zal hier vast wel ergens rondlopen. Nee, goed dat de organisatie heeft gekozen voor de brug.

Hij zal blij zijn als z’n acht mannen later deze middag heelhuids in Fontenay-le-Comte aankomen. Op zo’n eerste dag is iedereen nog een beetje gespannen en opgewonden. Maassen drinkt zijn laatste slok mineraalwater van Vittel die standaard tot zijn uitrusting behoort dat moet vanwege het contract dat ze met de ASO hebben. De ploegleider loopt in de richting van de volgauto. Hij is er klaar voor. Het zou mooi zijn als Groenewegen straks de gele trui mag aantrekken.

#TDF2018

 

Geef een reactie