‘Knok, knok.’ Ik klop op de deur naast mijn kamertje in de studentenflat op de Dr. Damstraat. Een gure maandagavond, iets na tien uur.

‘Binnen!’ roept mijn buurman en studiegenoot.

‘Nights in White Satin’ van The Moody Blues klinkt uit de radio. Kaarsen branden.

‘Je bent net op tijd, het eerste gedicht is al geweest,’ zegt Henk-Jan terwijl hij het gebronsde stemgeluid van de radiopresentator nabootst. In imiteren is hij overigens erg goed. Hij heeft veel bekende Nederlanders in zijn repertoire, waarvan Koningin Wilhelmina in de Londense oorlogsjaren wel mijn favoriet is. ‘Landgenoten, in deze barre tijden…’ Maar ook professoren en docenten ontkomen niet aan zijn imitaties.

‘Hè hè, even lekker ontspannen. De hele avond zitten worstelen met die Hebreeuwse vertaling.’

‘Nou, die was niet gemakkelijk!’

‘Ik kon heel moeilijk de werkwoorden vinden, en dan is het heel verleidelijk om het Oude Testament er bij te pakken.’

Als grap begonnen

Samen luisteren we naar het Hilversum 3-programma ‘Candlelight’. Via mijn buurman ben ik het programma gaan waarderen. Het is in 1967 bij de piratenzender Veronica als grap begonnen. Iemand had een gedicht opgestuurd en de technicus stelde voor dat disjockey Jan van Veen het zou gaan voorlezen. De technicus zette er ‘Greensleeves’ onder. Een succesformule was geboren. In de jaren daarna bleven de postzakken met gedichten van luisteraars binnenstromen. Nu -anno 1980- zendt de AVRO het populaire programma uit.

We gaan er echt twee uurtjes voor zitten, cola en chips bij de hand. Af en toe brengt Henk-Jan een pen naar zijn mond en houdt hem onder een aanwassend snorretje, terwijl hij met de presentator meedoet.

Het volgende gedicht

‘Het volgende gedicht heet “Een vriend zoals jij”, het is geschreven door Ellen V. te A.’ Met zijn kenmerkende zware stem leest Jan van Veen voor; de overbekende Candlelightmelodie van Mantovani ruist er doorheen.

Een vriend wil ik voor je zijn

in dagen van vreugde,

maar ook in dagen van pijn.

Een vriend zoals jij,

maakt mijn leven rijker en blij.’

Wij kijken elkaar aan en glimlachen.

‘Ik vind het fijn dat juist jij,

mijn vriend mag zijn.

Een vriend die meewandelt door je leven,

een vriend waar je liefde en begrip kunt vinden en ….

‘Geven,’ vullen we tegelijk aan.

Als een vriend waarmee je lacht,

die als je het nodig hebt,

je verdriet verzacht.

Een echte vriend die er altijd voor jou wil zijn.

Oprecht en vertrouwd dat voelt goed en fijn.

Een vriend die even die arm om je schouders legt,

wanneer alles even te veel is,

elk woord dat is gezegd,

elke traan die vloeit,

die nog op de wangen nagloeit.

Dan is een vriend als jij stil, begrijpend, oprecht.

Iemand die voor je bidt en met je meevecht,

die meegaat en strijdt tegen al het onrecht.

Een vriend laat je weer zien

dat ook voor jouw

de zon weer zal schijnen,

de bloemen ook voor jouw weer opengaan,

dat de vlinders weer zullen vliegen

van blad naar bloem

en op de zonnestralen in de bladeren wiegen.

Dat ook jij, mijn vriend, weer van het leven zal proeven.

En het zal snel weer zomer zijn.’

Mantovani gaat soepel over in ‘Bridge over troubled water’ van Simon & Garfunkel.

‘Toch knap hoe hij die gedichten brengt,’ zeg ik, ‘want in het laatste deel was ik het rijmschema en metrum even kwijt.’

‘Zeker, tja het is geen hoogdravende poëzie wat we voorgeschoteld krijgen.’

Meestal gaan de ingestuurde gedichten over de liefde en dan vooral de geheime liefde Ze variëren van Sinterklaasrijmelarijtjes tot kleine pareltjes. In de latere jaren gaan veel gedichten over de dood (rouw) en echtscheiding. De jongeren luisteren niet meer en de trouwe fans groeien met de presentator mee. https://youtu.be/9wd4ngLVPbA

Elke maandagavond zwijmelen we samen heerlijk weg bij ‘Candlelight’. De popmuziek is vaak raak gekozen, sfeervol en romantisch, misschien moet je wel zeggen een beetje op het zoetsappige af. Een mooie herinnering aan een radioprogramma uit mijn studententijd.

Café Candlelight

Als ik later in Hilversum woon, kom ik er achter dat café Candlelight waar ik regelmatig met vrienden een pilsje drink, ‘heilige’ grond is. In de hoogtijdagen van het programma kwamen trouwe fans massaal naar dit café in de Havenstraat.

In volle ernst heeft Jan van Veen jarenlang duizenden gedichten voorgedragen. Bij Veronica, AVRO, Sky Radio, 100% NL en, in de nadagen, op zijn eigen internetstation candlelight.nl. Door de dood van de radiopresentator is daar vrees ik nu een einde aan gekomen. Op Valentijnsdag is er een speciale uitzending op die zender gewijd aan zijn overlijden en memorabele programma. #candlelight