Girlpower

Er was vorig jaar een trieste mededeling bij het geven van de punten door de Israëlische jury. Dit was de laatste keer dat het Aziatische land meedeed aan het festival, simpelweg omdat de nationale zender IBA geen geld meer had en ophield te bestaan. Ik denk dat Netanyahu persoonlijk heeft gelobbyd, want dit jaar doet Israël toch gewoon weer mee. Als Israël namelijk niet meer zou deelnemen ligt de weg open voor andere landen die ook lid zijn van de EBU en graag mee zouden willen doen, zoals Libanon, Egypte, Tunesië, Jordanië of Algerije, maar afzien van deelname omdat Israël meedoet. Libanon bijvoorbeeld had zich al ingeschreven voor deelname in 2005, maar ze wilden niet garanderen, dat ze de Israëlische deelnemer ook zouden uitzenden. Ze werden toen gediskwalificeerd.

Dus Israël is er gewoon weer bij. En hoe. De flamboyante comédienne Netta Barzilai is huizenhoog favoriet bij de bookmakers. De clip spreekt tot de verbeelding. Het is vermakelijk om alle YouTubefilmpjes te bekijken waarop mensen commentaar geven op de diverse inzendingen. Het nummer ‘Toy’ begint alsof een broedse kip in haar werk wordt gestoord bij het leggen van (misschien wel) haar gouden ei. Het is uiterst grappig en frivool. https://youtu.be/CziHrYYSyPc?list=RD54PHdAEmJkM Netta brengt iets anders, wat blijft hangen. Ze gebruikt een loop, waar ze officieel toestemming voor heeft gekregen van EBU. Het nummer is ‘talk of the town, what the …. is this, sounds good though.’ Het is girlpower, het is uniek. Het zou zo maar eens kunnen dat het circus volgend jaar naar Jeruzalem moet afreizen!

Er doet nog een darkhorse een flinke duit in het zakje. Estland komt met een pure opera. In het Italiaans gezongen. Elina Nechayeva brengt ‘La Forza’. Ze treedt op in een podiumvullende jurk, en probeert ook de hoge noten volop te raken met haar klassieke stem. In de lyrics van dit passievol gezonden lied zitten minimaal twee winnende liedjes verborgen: ‘Fly on the wings of love’ (Denemarken, Olsen Brothers, 2000) en ‘Fairytale’ (Noorwegen, Alexander Rybak, 2009). Nou, als dat geen hoge notering gaat opleveren. https://youtu.be/76KOUIfDry8

Met de Estse deelnamen komt klassieke muziek het songfestival binnen. Haar favoriete componisten zijn Mozart (zijn heldere structuur) en Tsjaikovski (zijn passie). De zangeres doet aan yoga en joggen, maar het krachtigste middel om haar stem te stimuleren is het eten van pure chocolade. Ze hoopt haar land een mooi cadeau te geven voor hun 100ste herdenking van de onafhankelijkheid dit jaar (zij het dat die dan wel een paarmaal door Russen en Duitsers is onderbroken) Het is te hopen dat deze landen voor haar nu geen roet in het eten gaan gooien. De inzending van Estonia bewijst dat er zelfs voor Tania Kross mogelijkheden liggen op het songfestivalpodium.

Waar ik zelf gecharmeerd van ben is de Cypriotische deelname. Maar ik heb dan ook een fetisj voor de Middellandse Zee- en Oosterse klanken. Eleni Foureira zingt het opzwepende ‘Fuego’. Ook hier is sprake van girlpower. Ik ben bang dat het nummer zo’n vijftien jaar te laat komt. Het zou in de beginjaren van deze eeuw, toen Sertab met ‘Every way I can’ (Turkije), Ruslana met haar ‘Wild dances’ (Oekraïne) en Helena met ‘My number one’ (Griekenland) het festival wonnen, ook meteen goed gedaan hebben, nu is het afwachten… Als Eleni alles wat ze in huis heeft gaat inzetten op de bühne kan ze ver komen. De 12 punten van Griekenland zijn sowieso binnen. Ook de Balkanlanden zullen haar zeker weten te waarderen. En dan vergeet ik de Zweedse componisten te vermelden. Kijk in de videoclip ook nog even naar de subtiele sponsoring voor fruit en medicijnen. https://youtu.be/eDSgs6syrgg?list=RD54PHdAEmJkM  #ESC2018

Geef een reactie