Zweden als trendsetter

Een land waar het Eurovisie Songfestival erg serieus wordt genomen is Zweden. En de resultaten zijn er ook naar. Zweden stond 45 maal in de top 10. Zoals een van de internationale juryleden bij de stemming zei: ‘Het is weer een fantastische show. You lead, we will follow.’ Aan hun voorrondes, het ‘Melodifestivalen’ namen maar liefst 90 songwriters deel. Uit de 2772 inzendingen (!!) werd uiteindelijk een shortlist met 28 deelnemers samengesteld die in februari en maart hebben gestreden om de grote finale te halen. Oude winnaars schromen niet om weer mee te doen: er zaten 14 tussen die al vaker hebben meegedaan en twee zangeressen die al goede resultaten boekten op het Europese podium: Kikki Danielsson (werd in Gothenburg 1985 derde) en Jessica Andersson (als deel van het duo Fame deed ze mee in Riga 2003 en werd vijfde). Of anderen zoals het duo Samir en Viktor wagen om de zoveel jaar een poging. Dit jaar eindigden ze als vierde met hun in het Zweeds gezongen, vrolijke nummer Shuffla.  https://youtu.be/9RJvQ8fZFp4  Ze zullen in de toekomst zeker weer meedoen. Je gaat bij het Melodifestivalen niet af, je kunt uiteindelijk alleen maar winnen.

Zaterdagavond 10 maart was het zover: Om 20.00 uur log ik in om de streaming van SVT te kunnen zien en hopelijk volgen niet al te veel mensen mijn voorbeeld omdat ik er anders uitgegooid zou kunnen worden. Met één hapering heb ik de show prima kunnen volgen. David Lindgren was de host van dienst, zelf ook verdienstelijk zanger (deed twee keer een poging om Zweden te vertegenwoordigen) en entertainer wat hij ook duidelijk liet blijken. Met vijf pakken wisselde hij uit zijn flamboyante garderobe. Lindgren werd in de greenroom bij gestaan door Freddy, die de ruimte meteen in een queenroom omtoverde. Het spektakel vond plaats in de Friends Arena in Stockholm, het voetbalstadion waar zeker 65.000 mensen in kunnen, en het zat tot de nok toe vol. Twaalf artiesten zijn overgebleven. Een gemêleerd multicultureel gezelschap waarbij een van de artiesten de Poolse Margaret is, die als tweede eindigde in de Poolse voorronde van 2016.

De show verliep vlekkeloos. De tweede artieste Renaida (een soort Beyonce) mocht na de 12 optredens nog een keer zingen, omdat haar nummer verstoord werd door een ‘inears probleem’. De dubbele aandacht bracht haar echter niet de overwinning. De songs waren allemaal modern, op de kermis-en-glitters van Rolandz na. Dus moderne beat, veel Justin Bieber invloeden en strakke dansers. De zang was niet bij alle optredens even sterk en ik heb weleens een betere Zweedse finale gezien. Toch zaten er een paar gedoodverfde winnaars bij, die er door de internationale jury (elf landen mochten hun 12 punten vergeven op de bekende manier via een straalverbinding met de diverse hoofdsteden) ook meteen uitgehaald werden. De strijd ging tussen twee mannen: Felix Sandman met een bijzonder ingetogen nummer https://youtu.be/NbOdarG9jo4  en het gelikte optreden van Benjamin Ingrosso. https://youtu.be/U2UmYBkszOA

Tijdens de pauze werd een a capella versie gezongen van de catchy inzending van Robin Bengtsson van vorig jaar. Uitgevoerd door een zangeres en een koor werd het een prachtig indrukwekkend nummer. Nu zonder die beat eronder, die ze misschien vorig jaar wel de das heeft omgedaan, omdat het allemaal net ‘n tikkeltje te gelikt was. Als ze het nummer op deze wijze hadden ingestuurd zou het zeker weer opvallen.

Bij de internationale jury en de televoters in Zweden was Benjamin Ingrosso uiteindelijk duidelijk favoriet. Hij gaat met ‘Dance you off’ in Lissabon vast hoog scoren. Zeker top 10. Het ziet er weer helemaal doordacht en hip uit met die neonlampen-act. De zang is misschien een beetje iel. Ik kreeg BeeGees visioenen met dat hoge stemmetje van Benjamin. Maar het staat als een good old Swedish song. https://youtu.be/jnhCboS98FU Dat doen de Zweden goed, de act is klaar en hoeft alleen nog maar naar het Eurovision-podium worden overgebracht. Nadeel zou kunnen zijn dat het niet meer verrassend is op de avond zelf. En dat was immers de grote knaller en het geheime wapen van Ilse en Waylon met hun optreden in 2014!

Benjamin Ingrosso is twintig en heeft Italiaanse roots. Hij heeft al drie grote hits in Zweden achter zijn naam staan, waaronder het nummer waarmee hij vorig jaar deelnam aan Melodifestivalen. De singer-songwriter heeft zichzelf piano en gitaar leren spelen. Ingrosso kreeg de trofee uit handen van Bengtsson die er nu veel ruiger uitzag, met volle baard en veel tattoos op zijn ontblote armen. Hij leek wel een Outlaw te zijn geworden!

Geef een reactie