Tot voor kort had ik nog nooit van een blotevoetenpad gehoord, net zoals mijn spellingscontrole, gezien het rode kriebeltje onder het woord. Dus heb ik dat meteen maar aan de woordenlijst toegevoegd!
Het woord roept een associatie met een bepaalde kikkersoort op, maar het is echt een pad dat zonder schoenen moet worden afgelegd. Ik zag het woord voor het eerst in de Gooi en Eembode, waarin wekelijks berichten uit de regio staan. Op initiatief van een aantal kinderen is er in het Bosje van Zeverijn, hier in Hilversum, zo’n blotevoetenpad aangelegd.
Bosje van Zeverijn
Nou ligt dat bosje, het is een paar voetbalvelden groot, op vijfhonderd meter van mijn huis. Het vormt de toegang tot mijn wijk en ik kom er dagelijks langs. De buurtsnackbar staat aan de rand. In de coronatijd heb ik voor het eerst het bosje verkend. Het is een mooi stukje groen dat zeker bewaard moet blijven, maar ik had er voor mijn gevoel weinig te zoeken want het bosje wordt veelal gebruikt als uitlaatplek voor honden.
Eenmaal een van de paadjes ingewandeld ging er echter een wereld voor me open. Er was een kinderspeelplaats, compleet met wipkip en schommel, in het midden een zandvlakte die als voetbal- of basketbalveldje gebruikt kan worden, en bovendien is het een notoire hangplek voor jongelui om er hun eerste stikkie te roken of eerste zoen te scoren. Het meest verbaasd was ik nog over het hoogteverschil, er zit een serieus heuveltje in; het gevolg van een oude stuwwal? En nu dus met een nieuwe attractie, een heus blotevoetenpad.
Als een vriendin langskomt en na het eten vraagt of ik nog zin heb in een kleine wandeling om de maaltijd te laten zakken, stel ik het Zeverijnbosje voor – normaliter gaan we naar de hei – om het nieuwe blotevoetenpad te bekijken. We lopen het bosje in en het eerste wat we zien zijn drie politieagenten die in een hevige discussie met een groepje jongeren zijn verwikkeld. Een penetrante wietlucht is duidelijk te ruiken. We laten de ophef links liggen en gaan op zoek naar de nieuwe aanwinst. Een hoopje zand wijst ons de juiste richting.
Parcours
Nu wist ik niet precies wat ik kon verwachten maar in ieder geval dacht ik aan veel zand en eventueel modder. Het zou geen lang pad kunnen zijn gezien de geringe omvang van het bosje zelf. Het is inderdaad een miniatuur parcours, eigenlijk een rondje aangelegd rondom een oude boom. Het pad bestaat uit verschillende ondergronden waar je met je blote voeten op kunt lopen. De diverse structuren zorgen voor een bijzondere ervaring, zoals cement met daarin de voetafdrukken van de bedenksters van het pad. Vervolgens houtsnippers, stenen, grind, tegels, boomstronken, korrels uit bloempotten, of wilgentenen. Steeds vakjes van anderhalve meter lang of soms nog korter. Er zijn zo’n vijftien verschillende vakken.
We trekken schoenen en sokken uit en maken een rondje. Het is echt wennen en niet meteen een weldaad voor je voetzolen. Het is niet zo dat ik nu mijn vermoeide voeten na een werkdag dit voetbad zou willen geven. Daarvoor moet je toch een sadomasochistisch trekje in je hebben. https://youtu.be/-3iIr0hHNVI
Populair
Het schoenloos wandelen neemt toe in populariteit ontdek ik als ik – hoe toevallig – in diezelfde week een artikel over blotevoetenpaden lees in de Volkskrant. Overal in het land duiken ze op. Trendsetter en grootste van het land is het Blotevoetenpark in Brunssum, maar liefst vier kilometer lang. Het is een gewild uitje voor het gezin of als teambildingsessie voor bedrijven. Door letterlijk de ondergrond te voelen, is de filosofie achter blotevoetenpaden, zijn wandelaars zich bewuster van hun omgeving. Ze kunnen meer opgaan in het moment, voelen zich zorgelozer. Het is teruggaan naar de kindertijd, zand tussen je tenen voelen, een worden met de natuur.
En het blijkt goed te zijn voor je gezondheid. Regelmatig blootsvoets lopen op verschillende ondergronden stimuleert niet alleen het hart en de bloedsomloop, maar regelt ook de bloeddruk. Bovendien is het goed voor de coördinatie, verstevigt de rugspieren en bevordert de darmwerking. In feite krijg je een natuurlijke voetmassage. En de rust van de natuur krijg je er gratis bij, als je het geschreeuw en gekrijs van medegebruikers op de koop toe wilt nemen. Dus schoenen uit en gaan!