Dit pinksterweekend organiseert Stichting Opwekking op het evenemententerrein van Walibi in Biddinghuizen hun jaarlijkse Pinksterconferentie. Het thema is ‘Gods Geest geeft LEV’. ‘In het thema komt de Geest van God nadrukkelijk naar voren. We willen met elkaar nadenken over wat het betekent dat de Heilige Geest ons lev geeft. Dit Hebreeuwse woord betekent kracht, moed, durf en hart. Leven met lev betekent dat je moedig leeft, dat je authentiek bent, dat je het werk van Gods Geest in je hart weet om te zetten in de praktijk van je dagelijks leven,’ zegt Ruben Flach, de directeur van Stichting Opwekking. ‘Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest’, gaat hij verder, ‘Als wij als christenen meer en meer met lev gaan leven, zal dat in alle delen van onze samenleving zichtbaar worden. Als Opwekking verlangen wij naar een geestelijke vernieuwing in ons land. Want ons land wacht op christenen die authentiek zijn, laten zien wie Jezus is en die met hart en handen het evangelie uitdragen. We geloven dat dit thema een krachtige bijdrage zal leveren aan het zichtbaar worden van deze geestelijke vernieuwing, binnen en buiten de kerk.’
Eén van de eerste manuscripten die ik voor Scholten Uitgeverij mocht redigeren was het boek ‘HIJ was erbij’. Dit boek is geschreven door Kees en Fieke Goedhart. Kees was jarenlang de stuwende kracht achter Stichting Opwekking. Dit jaar is hij er niet bij, maar in de boekhandel op het terrein staat een levensgrote kartonnen foto van Kees om de bezoekers attent te maken op zijn nieuwe boek. De mensen van Groot Nieuws Radio haalden een grap uit door de kartonnen afbeelding uit de boekentent te stelen en naar hun eigen studio te brengen. Via Facebook begrijp ik dat het boek goed verkoopt en dat de voorraad vandaag moest worden aangevuld.
Fieke en Kees Goedhart kunnen dankbaar terugkijken op een gezegend leven. Een boeiende periode die de moeite waard is om op te schrijven voor het nageslacht en andere belangstellenden. In ‘HIJ was erbij’ vertelt Fieke haar levensverhaal dat begint in Indonesië, in de tijd dat de Jappen het land binnen vielen. Halverwege het boek neemt Kees het verhaal over. Hij heeft net zoals zijn vrouw een moeilijke start in zijn jeugd als slachtoffer van een polio-epidemie. Het is mooi om te lezen hoe deze twee levens, die beide getekend zijn, elkaar door het verspreiden van Gods Woord kruisen.
In dit boek vervlechten hun verhalen zich en komen ze als ‘zendingwerkers’ in de tropen terecht. Dit is pas het begin van hun evangelisatie werkzaamheden. Of het nu de Cariben, Duitsland of Nederland is, overal komen mensen tot geloof, met name door de genezingswonderen die God in hun midden doet. Samen richten zij de stichting Zending en Gemeente op. Zij organiseren paasconferenties en bijbelstudieweken, die erg succesvol zijn. Kees wordt bestuurslid van de Stichting Opwekking, en schrijft veel Bijbelstudies. Fieke zet zich in voor Aglow Nederland, en zij geeft trainingen en houdt lezingen. Dit zijn zo maar wat terugblikken uit dit boek.
De Goedharts zijn blij dat ze zoveel hebben kunnen doen -en nog doen- in de gemeenten. ‘God is goed voor ons geweest’, zeggen ze zelf. ‘Hij heeft ons steeds de weg getoond die wij moesten gaan.’ ‘HIJ was erbij’ is een mooi getuigenis en door het lezen van dit boek zijn wij er als lezer ook een beetje bij.