Vandaag is de ultieme test. Als er één dag in het jaar is waarop we met z’n allen naar buiten gaan, in drommen feest gaan vieren, is het Koningsdag. Kunnen we ons beheersen om binnen te blijven? Het oranjefeest zit ons zo in het bloed. We dossen ons uit in de meest vreselijkste kleuren oranje. We willen met de kinderen naar de kleedjesmarkt. We willen bij dat lokale bandje dat elk jaar op de markt speelt, onze vrienden om de hals vallen en lauw bier drinken. Mensen die we een jaar lang niet tegen zijn gekomen, willen we hartelijk kunnen knuffelen. We willen onderuit gezakt op een terrasje zitten en een vieze vette hap eten.
Maar dit jaar wordt er soberheid van ons verwacht. Het is zuur, of in dit geval oranjebitter. We moeten thuisblijven en mogen allemaal de vlag uithangen, en toe vooruit een oranje wimpel – indien voorradig – mag er ook nog bij. Als alternatieve viering worden we om tien uur vanochtend uitgenodigd om gezamenlijk het Wilhelmus te zingen. Buiten op het balkon, voor de voordeur of in onze eigen tuin. Als blijk van onze onderlinge saamhorigheid.
Even een gedachten-experiment. Stel nou dat we die app waar het kabinet zo druk mee was op de appathon al hadden en daarbij zou de overheid kunnen zien of we wel gehoor geven aan deze oproep. Onze mobiel detecteert of we om stipt tien uur buiten ons huis zijn, en of er wel luid wordt meegezongen. Zo niet dan krijg je een rood scherm of een laatste waarschuwing om alsnog in te haken anders zullen er sancties volgen. Verplicht weken binnen zitten zou in dit geval geen straf zijn, maar strafpunten als we ooit zorg nodig hebben of onder aan de wachtlijst geplaatst worden, zou ons misschien wel gevoelig maken om ‘vrijwillig’ mee te doen.
Ja, want dat zijn in mijn geestesoog de gevolgen van het downloaden van zo’n app, ook al zou dat niet verplicht worden, wat kan en doet men er verder mee? Oké, ik weet dat heel veel van mijn privézaken al op straat liggen, omdat ik dagelijks Google gebruik, maar het idee dat mijn gangen worden nagegaan staat me niet aan. En zeker niet de haast en de houtje-touwtje manier waarop er aan zo’n applicatie gewerkt wordt. Ik ben sowieso niet van de apps op mijn mobiele telefoon. Laatst met tegenzin uiteindelijk Tikkie geïnstalleerd. Ik weet niet, maar ik ben toch wantrouwig. Hoewel ik al jaren via mijn laptop bankier, hangt om zo’n app voor mij toch een zweem van onveiligheid en chantagemogelijkheden.
Ben ik blij dat op de persconferentie afgelopen dinsdagavond even niet meer over de corona-app werd gesproken en dat men hopelijk nu wel in de gaten heeft dat de organisatie daarvan niet in veertiendagen geregeld kan worden. Of dat het anders een ondeugdelijke, niet-veilige app oplevert.
Terug naar Koningsdag, iemand heeft ‘Woningsdag’ bedacht, bewaar me!! Volgens mij een idee van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Naast het zingen van het Wilhelmus, is er ook een digitale kleedjesmarkt om twaalf uur, en een digitale thuistoost om vier uur. Alsof ik doordat ik binnen zit, debiel ben geworden en zelf niet kan bedenken hoe ik maandag 27 april, toevallig Koningsdag, moet doorkomen. Nou, zoals elk jaar met Koningsdag trek ik mijn eigen plan. En misschien is het juist wel fijn dat ik me deze keer niet in het feestgedruis hoef te begeven, en dat ik me daar dan ook niet schuldig over hoef te voelen. Fijne dag, vandaag!