Postermeisje

Dit meisje uit Arnhem heeft idealen en komt daar ook voor uit. Ze roept andere mensen op dat alstublieft ook te doen en niet domweg de massa achterna te lopen. ‘Kom voor jezelf op!’ Ze is een meisje dat geen zin heeft om op haar reet te blijven zitten tot er wat gebeurd maar die graag zelf actie onderneemt door leuzen te bedenken, die mensen tot nadenken aanzetten. Ze heeft zeker humor en is positief ingesteld.

Dagelijks een spreuk

Deze meid wil het leven op de wereld beter en mooier maken. Voor haar is dat geen luchtkasteel. Het is ook niet iets dat je moet overlaten aan bazen, politici of ouders. Je idealen verwezenlijken doe je zelf, door dagelijks een spreuk te schrijven. De mensheid moet vooruit, vindt ze, met plezier geeft ze mensen een zetje in de rug. Zo moeilijk is dat ook niet, als je gewoon begint en steeds een stapje verder zet. En dan nog één. En nog één. Voor je het weet doet er iemand met je mee. En dan nog iemand. Voor sommigen is ze een goede vriendin, waarmee ze de straat op gaan, waarmee ze kunnen lachen en huilen, waarmee ze in actie kunnen komen.

Plakken

Voor het eerst verschijnen haar posters eind 1983 in het straatbeeld. Het plakken blijft al snel niet beperkt tot ons land. Ze steekt de grens over naar België en na de val van de Muur rijdt ze met haar vrienden in een blauw busje naar Oost-Europa om met eigen ogen te zien hoe mensen in zo’n repressief politiek systeem erin zijn geslaagd de weg naar democratie in te slaan.

In haar puberteit doet ze een keer mee aan de landelijke verkiezingen en haalt ruim twaalf duizend stemmen. Maar dat is meer als publiciteitsstunt bedoeld. Ze groeit uit tot een bekende persoonlijkheid. De beste manier om deze meid te leren kennen, is door haar posters te lezen. Je herkent haar handtekening meteen.

Ze zal altijd een fictief meisje blijven dat posters met kritische en/of humoristische teksten schrijft, online zet en in de openbare ruimte plakt. ‘Ik wil best zeggen wie ik ben, maar pin me er niet op vast,’ zegt ze op haar website. www.loesje.nl

Tegenwoordig is haar affichecollectief in meer dan dertig landen actief. Maar Arnhem is nog steeds de bakermat van het postermeisje dat ‘gevoelens vertaalt die leven in de samenleving’ en ‘mensen raakt in het diepst van hun hart’. Daarmee geeft ze de wereld een zetje in de goede richting.

Veertig

Deze maand is het postermeisje veertig geworden. Nu ze de middelbare leeftijd heeft bereikt is het hoog tijd voor een eigen biografie. Loesje – Querido (singeluitgeverijen.nl) In haar boek reflecteert ze op die afgelopen veertig jaar, bekijkt ze hoe ze er nu voor staat en richt de blik op de toekomst, want die moet ook nog geschreven worden. Een boek vol foto’s, krantenknipsels, verhalen van fans, gezeur van haar familie en veel, heel veel posters. #loesje

Geef een reactie