Toms kok

Maandag 16 juli, rustdag

Het klinkt als een grote jongensdroom, maar toch is het waarheid geworden voor de drieëntwintig jarige Robin Scheijen uit Simpelveld. Zijn vader en moeder namen hem elk jaar mee naar Frankrijk. Ze planden hun vakantie om de Tour de France heen. Het liefst op de Alpe d’Huez, in bocht Zeven. Daar zag Robin in 2010 de grote Lance Amstrong naar boven fietsen. Toen nog zijn grote held.

En nu… is hij chef-kok van Team Sunweb en kookt hij voor Tom Dumoulin en consorten. En dat terwijl hij nog met zijn studie Voeding en Diëtetiek bezig is. Op zijn tiende riep hij dat hij later wilde koken voor wielrenners. Hij is altijd op een amateurbasis met wielrennen bezig geweest. En afgelopen september kreeg hij een tip of hij de vacature bij Team Sunweb al had gezien. ‘Ik was helemaal niet bezig met solliciteren, ik wilde eerst mijn studie afmaken, maar ik dacht wel: dit is mijn droombaan, zal ik het gewoon eens proberen? Tijdens het sollicitatiegesprek heb ik mijn passie voor koken en wielrennen naar voren laten komen. Zonder als een gekkie over te komen. Dat heeft geholpen, denk ik.’

Robin is in de keuken van het hotel bezig de groenten te snijden. Met een vaste hand chopt hij de aubergines. ‘En nu sta ik hier. Ik ga van hotel naar hotel. Van tevoren vragen we of we daar terecht kunnen. Meestal vinden ze het prima. Maar er zijn hotels die het niet willen, dan is het met een kookpitje in de truck, want de renners moeten toch eten.’

De gechopte aubergines gaan in een glimmende schaal. ‘De voedingsplannen zijn een maand van tevoren bedacht, de producten moeten natuurlijk allemaal gehaald worden. We houden rekening met seizoenproducten en proberen zoveel mogelijk dingen uit de streek te gebruiken. In Frankrijk ga ik natuurlijk geen Spaanse worst gebruiken. Afgelopen vrijdag hebben we een nieuwe zending brood uit Maastricht binnengekregen. Bakker Frank van Eerd bakt voor de ploeg (en inmiddels ook voor Lotto-Jumbo) speciaal brood van tritordeum, een nieuw ‘wondergraan’. Het goudgele brood ziet er lekker uit en, niet onbelangrijk, het smaakt ook prima.’

Ook biedt het voedingskundige voordelen, tritordeum heeft een hoger eiwitpercentage dan tarwe en het bevat meer onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Een opvallend verschil is ook dat tritordeum bijna de helft minder gluten bevat dan tarwe. ‘Daardoor is het lichter verteerbaar. Speciaal voor de bergritten laten we brood bakken van tritordeumbloem, dat weinig vezels bevat. Vezels bevorderen de spijsvertering omdat ze water vasthouden in de darmen. Voor renners die de berg op moeten is dat een nadeel. Het scheelt al gauw 1,5 tot 2 kilo lichaamsgewicht als renners veel vezels in hun darmen hebben.’

Robin veegt zijn handen af, voordat hij met zijn vinger z’n ziekenfondsbrilletje verder op zijn neus zet. ‘Ik vind het geweldig om in de ploeg mee te draaien. Voor een wielerfanaat is er niks mooiers dan dat. Eerst heb je een wow-gevoel, loopt zomaar Peter Sagan langs, of zit Tom (Dumoulin) tegenover je. Nu is dat er wel van af en ga ik gewoon mee in de flow van de hele ploeg. Het is prettig als je waardering krijgt. Als Laurens (Ten Dam) langsloopt en je complimenteert dat je lekker hebt gekookt, motiveert je dat om nog beter je best te doen. Het is buffelen en naast koken wat mijn hoofdtaak is, steek ik af en toe ook een handje uit bij de revitalisering, of sta ik met wielen langs de route, zoals gisteren.’

Vandaag is de rustdag. Bij de zending uit Maastricht zat ook een rijstevlaai. ‘Daar gaat Tom vandaag lekker van genieten. Hij is dol op vlaaien. En ik begrijp best wel dat je die energierepen op een gegeven moment spuugzat bent. Na negen dagen fietsen raken renners zo uitgeput, dat ze bijna geen zin meer hebben om te eten. Dan is het belangrijk dat je ze iets voorzet wat ze lekker vinden. Ik zal niet zeggen dat je met goede voeding de Tour gaat winnen, maar je kan hem er wel mee verliezen.’ #TDF2018

 

 

Geef een reactie