Schrikkeljaar

Komende donderdag, 29 februari, is een schrikkeldag. Een keer in de vier jaar telt het jaar 366 dagen. Die schrikkeldag is ingevoerd omdat de aarde om de zon draait en daar precies 365 dagen en een kwart dag voor nodig heeft. Om de vier jaar is een extra dag nodig zodat de jaarindeling in de pas blijft lopen met de indeling van de seizoenen.

We hebben die schrikkeldag aan Julius Caesar te danken. De Romeinse kalender ging uit van maanden met 29 dagen, om gelijk met de wisseling van de seizoenen te blijven kende de kalender om de twee jaar een schrikkelmaand. Caesar schafte dit systeem af. Hij verdeelde de dagen van de schrikkelmaand over de maanden, die 1 of 2 dagen langer werden.

Gregoriaanse kalender

In de zestiende eeuw ontdekte men dat de kalender toch ongeveer tien dagen achterliep met de seizoenen. Paus Gregorius XIII stelde daarom de Gregoriaanse kalender in die we momenteel nog steeds hanteren. In 1582 maakten ze de tien dagen die ze achterliepen in een keer goed door van 4 oktober naar 15 oktober te springen. Dat moet een rare ervaring geweest zijn voor de mensen die toen leefden, lijkt me zo.

De naam voor schrikkeljaar is afkomstig van het Middeleeuwse woord ‘scricken’, wat zoiets betekent als ‘lopen met grote passen’, vandaar schrikkeldag. De Engelsen noemen het ‘leap day’.

Documentaire

Een leap year geeft extra rechten ontdek ik tijdens het maken van een documentaire over de inzet van Nederlandse vissers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jonge vissers zijn gedwongen met hun boot uitgeweken naar Engeland en worden daar ingezet om voor de Koninklijke Marine mijnen te vegen in de wateren rondom Groot-Brittannië.

In hun vrije tijd zoeken de jongemannen aan de wal vertier en komen zo in contact met de Engelse meisjes. Op een dansavond in the Masonic Hall in Milfordhaven ziet de jonge Molly de knappe Leo staan. Het is oktober 1940. Omdat de verlegen Hollander geen aanstalten maakt om haar te versieren zet Molly als eerste een stap. Het is een leap year, dus de meisjes mogen bij hoge uitzondering de mannen ten dans vragen, aldus haar theorie. Molly raapt al haar moed bij elkaar en loopt met knikkende knieën op Leo af. Hij is aangenaam verrast en vraagt met een duidelijk Nederlands accent: ‘So you wanna dance?’ Wat er daarna gebeurt, is historie. In maart 1941 zijn ze getrouwd…

Op één knie

Van mij hoeven vrouwen niet te wachten op een schrikkeljaar om hun partner ten huwelijk te vragen – de tijden zijn veranderd – maar mocht je denken dat er te lang wordt gewacht of geaarzeld met de Grote Vraag, dan is het nu de kans om de stap te wagen. Neem donderdag het initiatief en ga op één knie zitten.

Geef een reactie