Valentijn

Als orderpicker ben je vroeg op de hoogte van feestdagen of speciale evenementen die eraan komen. Zo liggen de schappen ineens vol met diverse soorten paaseieren. Ik verbaas me er over hoeveel smaakcombinaties er mogelijk zijn. En welke smaken populair zijn bij de klanten (witte chocolade met advocaat) en welke blijven liggen: varianten met pindakaas.

Zo ligt er ook al weken allerlei snoepgoed in de vorm van een hart: chocolaatjes, spekjes, petitfours, chips, lolly’s, gelukskoekjes, een weckpot met roze-roodsnoepgoed of stroopwafels met hartjes erop. Daarnaast flessen cava of love ale, hartjesslingers, sokken met lots of kisses, bruisballen voor in bad en rode ballonnen in hartvorm. Artikelen om de dag van de liefde te vieren en iemand te verwennen met een Valentijnscadeau. De mooiste is een rode roos van melkchocolade.

Vroeger was Valentijnsdag vooral een feest waarbij kaarten naar geliefden werden gestuurd. Oorspronkelijk verstuurde men de kaarten anoniem. Tegenwoordig zetten veel mensen hun naam gewoon op de kaarten, rozen of de cadeaus die ze sturen.

Waar komt Valentijnsdag eigenlijk vandaan? Geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. Veertien februari valt samen met de verering van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. In de derde eeuw werden ze om hun geloof gedood. De een was priester in Rome, de ander bisschop van Terni. Niet uitgesloten is dat het toch een en dezelfde heilige betreft. Tot aan de hervorming van de heiligenkalender van de rooms-katholieke kerk in 1969 kon op 14 februari Sint Valentijn vereerd worden. Daarna is Valentijn als heilige van de kalender afgevoerd.

Hoe komen we van onthoofde heiligen uit bij ansichtkaartjes en bloemen? Er zijn allerlei verhalen over de heilige Valentijn. Hij zou, al dan niet met bloemen, stelletjes tot elkaar hebben gebracht en huwelijken hebben gesloten. Of een kaartje met ‘jouw Valentijn’ hebben verstuurd.

Maar met name de commercie is verantwoordelijk voor de Valentijnsdag in de huidige vorm. Het begon allemaal in Amerika. Daar kwam het feest halverwege de negentiende eeuw echt van de grond. In het nuchtere Nederland duurde het iets langer en kwam de versie van de liefdesdag rond 1950 ons land binnen. Bloemhandelaren merkten dat in het buitenland de vraag naar bloemen groot was rond deze datum. Ze probeerden ook de binnenlandse verkoop te stimuleren met een campagne om geliefden elkaar een bosje bloemen te laten sturen. Toen de kranten in de jaren ’90 met een speciale Valentijnrubriek kwamen, was het hek van de dam. Met name bloemisten, boekwinkels, lingeriezaken en het bedrijf waar ik werk, profiteren van deze dag.

Mijn pleidooi: je kunt natuurlijk elke dag iemand vertellen en laten blijken hoe dol je op hem of haar bent, daar heb je komende dinsdag niet voor nodig! #valentijn

Geef een reactie