Baby op Middellandse Zee

Frankrijk zit in de lift. Franstalige liederen hebben in het verleden vaak gewonnen (14x). Maar toen de deelnemers aan het Eurovisie Songfestival niet meer in hun moerstaal hoefden te zingen, ging het Franse lied ten onder aan de Engelse varianten. Céline Dion was in 1986 de laatste Franstalige inzending die voor Zwitserland won met ‘Ne partez pas sans moi’.

Maar de laatste twee jaar scoort Frankrijk goed: Amir met ‘J’ai cherché’ (6) en Alma met ‘Requiem’ (12) bleven bij die vermaledijde laatste plaats (2014) weg. En ook dit jaar ziet er goed uit. Ditmaal werd de voorselectie gewonnen door het duo Madame Monsieur met het nummer ‘Mercy’. https://youtu.be/RROBzwGJNeo Het nummer heeft een sterk verhaal. Mercy is een meisje dat op de Middellandse Zee aan boord van een boot vol vluchtelingen werd geboren. Based on a true story, zoals ze bij de film zeggen. Maart vorig jaar stuurde een journalist aan boord van de Aquarius een tweet de wereld in met een foto van het pasgeboren meisje Mercy. Het ging viral!

De song wordt opgedragen aan alle kinderen die in de zee het leven hebben gelaten. Met deze aandacht voor het lot van de vluchtelingen die her en der door Europa zwerven zullen allerlei ngo’s erg blij zijn. En het zou Frankrijk zomaar een paar douze points extra op kunnen leveren en dan kunnen ze weer merci merci zingen eh… zeggen.

Nederlanders zijn de Fransen goedgezind, naast de Belgen die in de loop der jaren van ons de meeste punten kregen staat Frankrijk in dat rijtje als goede derde. Turkije dat de laatste jaren niet mee doet, staat twee en Duitsland vier.

Madame Monsieur bestaat uit Jean-Karl en Emilie Satt. Zij delen een liefde voor musicals en kwamen elkaar tien jaar geleden in een bar tegen. De vlam sloeg in de pan en vanaf dat moment vloeiden de liedjes uit de pen. Hun bijdrage is een mooi, klein, emotioneel lied.  https://youtu.be/6ft3_DOajNY

Frankrijk leverde ook het allermooiste lied van het songfestival. In 1991 deed de in Tunesië geboren zangeres Amina mee met het prachtige mysterieuze nummer ‘C’est Le Dernier Qui A Parlé Qui A Raison’. Ze werd er helaas tweede mee. https://youtu.be/PnxEBAoCZIw Het was een bloedstollende run met Zweden, beide landen hadden uiteindelijk 146 punten, maar de rondborstige Carola met ‘Fångad Av En Stormvind’ had vaker 12 punten gekregen van een land en ging daarom met de eer strijken.

 

Geef een reactie