Back to ’78

In de auto terug naar huis luister ik naar ‘De Staat van Stasse’ op NPO-radio 2. Stefan Stasse draait een nummer van de Nederlandse formatie Gruppo Sportivo. Ik dacht dat de band niet meer bestond, maar ze blijkt nog springlevend te zijn en op te treden. Vrolijke catchy popmuziek met een humoristische knipoog, erg populair eind jaren ‘70.

Mijn gedachten gaan naar de verjaardag van een klasgenote op de middelbare school. Ze is in juli jarig. Altijd een lastige periode om een feestje te geven, want het is midden in de grote vakantie en veel mensen zijn weg. Toch ben ik wel jaloers op iedereen die in de zomermaanden jarig is, want je kunt je verjaardag lekker buiten in de tuin vieren, de barbecue aansteken en dineren aan een lange tafel.

Verjaardag

Op de fiets ga ik op deze zomerse zaterdagavond naar Assen. Ik ben benieuwd wie van mijn klas aanwezig zal zijn. Achter het station is het even zoeken welke straat ik moet hebben. De slingers en vlaggetjes verraden de juiste locatie. Enthousiast word ik door de jarige job begroet en maak ik in de huiskamer kennis met haar familie. Na iedereen gefeliciteerd te hebben, laat ik me een koel biertje in de handen drukken en loop naar de tuin waar het feestje is. Ik neem plaats in een van de tuinstoelen die aan de rand zijn opgesteld. Het feestje moet nog een beetje opgang komen, maar langzaam druppelen de andere klasgenoten binnen.

Met ons vriendengroepje hebben we de laatste elpee van Gruppo Sportivo gekocht omdat we weten dat ze daar fan van is. Ze legt ‘Back to ‘78’ meteen op de platenspeler. Iedereen zingt volop mee, want we kennen de songteksten uit het hoofd. Enkelen zwieren over het gazon. Ook de vorige elpee van Gruppo doet het goed op feestjes. Het duurt niet lang of het is stuivertje wisselen met ’10 Mistakes’.

Beep beep love

Na het introdeuntje van de piano waarbij er altijd wel iemand doet alsof hij zelf het instrument bespeelt, valt de zanger Hans Vandenburg in met de eerste regels van ‘Beep beep love’.

‘She landed on my roof, mad love from Venus…’

Ik zie de jarige naar me kijken, al dansend komt ze op me af en zingt in mijn oor.

‘That’s right, that’s right, that’s right, we’re making future love tonight.’

Terwijl ze om me heen draait, krijg ik het warm. https://youtu.be/Tlow3LFMdT4

‘All you need is (beep beep) love

All you need is (beep beep) love

Love is such a deep deep feeling

Future love, future love

Future love, future love is on the rise’

Ik weet dat ze al een tijdje een oogje op me heeft. Hoe los ik dit op? Doen alsof ik de hints niet door heb? Maar dat kan niet. Hoe red ik mezelf hieruit zonder haar te kwetsen? Want het is toch fijn als iemand je leuk vindt, aangeeft wel je vriendinnetje te willen zijn? Maar ik heb andere dromen en ja dan moet ik met de billen bloot, maar aan die waarheid ben ik nu echt nog niet aan toe. Ik zit nog te diep in de kast. Maar faken is ook zo wat, dat kun je iemand niet aandoen. Ik probeer de aandacht af te leiden. Hoop zelfs dat iemand me komt redden uit mijn benarde positie, maar op het gazon is sprake van meerdere paarvormingen. Gelukkig zijn de Gruppo nummers over het algemeen kort.

Nog een poging

In ieder geval geeft ze niet op, want later dat jaar onderneemt ze via een opmerkelijke omweg nog een poging door aan mijn moeder te vragen of die geen goed woordje voor haar kan doen, omdat ze haar enige zoon toch wel een erg leuke jongen vindt. Mijn moeder – zo hoor ik later – heeft gezegd dat er geen bordje met huwelijksmakelaar op haar deur hangt en dat ze wat dat betreft weinig voor haar kan doen. ‘Dat moeten jullie met elkaar uitzoeken, daar meng ik me niet in!’

Het is al een uurtje zondagmorgen als ik uiteindelijk van het feestje terug naar huis fiets. Ik schaam me wel een beetje en weet niet of ik er juist aangedaan heb om haar onwetend te laten. De amoureuze avance spookt door mijn hoofd en het verantwoordelijke nummer vermengt zich met het grappige ‘Tokyo’.

‘Tokyo I’m on my way

And in my new Toyota

It’s not so far away

All you need is love

future love is on its way.’

Thuis sluip ik zo geluidloos mogelijk de trap op. Ik wil nu geen uitbrander riskeren omdat ik te laat thuis ben.

Geef een reactie