Felle koplampen

Ligt het aan mij of schijnen koplampen van auto’s en andere voertuigen feller? Automobilisten rijden al een tijdje met die felblauwe xenonlampen rond, maar het lijkt wel of elke tegenligger tegenwoordig helle voorlichten voert. Waar is de zachte gele gloed gebleven?

Verblindend

Het valt me op omdat ik in de winter vroeg op pad ben en regenachtig weer of waterige ogen van de hooikoorts maken de situatie er niet beter op.  De verblindende verlichting is het meest irritant is op de N201, de provinciale weg naar de A2. Tegenliggers rijden eigenlijk pal naast je, als ze dan met zo’n fel licht op je afkomen ben je even een aantal seconden verblind. Je houdt je handen aan het stuur en maakt geen beweging in de hoop dat de rijbaan rechtdoor loopt. Gelukkig ken ik de weg goed, dat scheelt.

Ook erg irritant is de auto die vlak achter je rijdt met zo’n felle verlichting waardoor je door je eigen (achteruitkijk)spiegels verblind raakt. Je wilt het liefst dat de achteropkomende automobilist je zo snel mogelijkheid inhaalt. Je remt af, gaat langzamer rijden, maar vaak kan hij je door de drukte op de weg niet passeren. Je zoekt naar een parkeerhaven om die op te rijden, meestal is die niet in de beurt.

Omdat je ook niet als een oud dametje wilt overkomen, trap je dan maar op het gaspedaal om de afstand te vergroten, maar doordat de andere automobilist ook gas geeft, verandert er niks aan de situatie en rij je nog steeds in een helverlicht interieur rond en blijf je je ogen dichtknijpen. In het ergste geval krijg je uiteindelijk een bon thuis voor het te hard rijden; er is een bepaald traject met flitsers waar je maar zestig kilometer per uur mag rijden.

Allemaal heel vervelend, daar zit je, in de vroege ochtend, terwijl je nog in een soort wakker-worden-fase zit, niet op te wachten. Het is natuurlijk fijn dat ieder voertuig een verlichting voert die deugdelijk is, namelijk goed afgesteld, voorzien van de juiste lampsoort, maar daar schort het in de praktijk nog al eens aan.

Geen achterlicht

Het andere uiterste is ook mogelijk. Een paar weken geleden ben ik onderweg naar mijn werk. Het is opmerkelijk rustig op de weg; ik kan lekker ongestoord doorrijden. Plotseling denk ik: hier klopt iets niet! Instinctmatig rem ik af, gelukkig zit er geen bumperklever achter me. In mijn voorlicht doemt heel dichtbij een bordje ‘veevervoer’ op. Blijkt dat er een trekker met veewagen op de weg rijdt, met een beduidend lagere snelheid, die geen deugdelijke achterverlichting voert. Door hard op de rem te trappen kan ik nog net een botsing voorkomen en kom mijn i10 op een paar centimeter achter de veewagen tot stilstand.

De adrenaline giert door mijn lijf. Met een verhoogde hartslag kom ik aan op het distributiecentrum. Dringend behoefte aan koffie om even bij te komen van de schrik.

‘Heb je spoken gezien onderweg, je ziet zo bleek?’ vraagt een collega.

‘Nee, dat niet maar ik was wel bijna op een veewagen gebotst! Die sukkel reed zonder achterlichten op de provinciale weg. Ik zag nog net op tijd een geel bordje oplichten anders was het erg slecht afgelopen, vrees ik.’

‘Nou, blij dat je heelhuids binnen bent.’

Ik pleit voor een autoverlichting die juist is afgesteld -dus niet te hoog- die zoveel mogelijk licht op de weg schijnt, maar niet verblindt. https://youtu.be/OaS-fZkoQOg #goedeverlichting

Geef een reactie