Hitteplan

Nu de temperatuur vandaag naar 32 graden zal oplopen, treedt mijn hitteplan in werking. Op deze zondag pak ik mijn zwemspullen, dopper en smeer wat witte kadetjes en vertrek naar het zwembad. Deze winter ben ik er weinig geweest. Dat is raar voor iemand die gewend is minimaal vier keer per week een kilometer te zwemmen. De klad is er een beetje ingekomen. Meestal zwom ik aan het eind van de middag dan kun je onbekommerd je baantjes trekken, in de avonduren is het bad echter een potje met pieren. Aanvankelijk ging ik er vanuit dat ik door te werken op het distributiecentrum genoeg beweging kreeg maar daarbij vergeet ik dat zwemmen ook ontspanning betekent en dat het je mind kan verzetten en in rust kan brengen.

Spieren afmatten

Vanochtend valt het mee met de drukte. Slechts enkele medezwemmers. Wat tegenvalt na een tijd niet gesport te hebben, is mijn conditie. Ik haal die vijfentwintig meter niet meer binnen de minuut. Rustig opbouwen dan maar, maar mijn nek, schouders en onderrug beginnen na een paar rondjes op te spelen. Moet ik daar doorheen? De spieren afmatten of juist denken kalm aan morgen is er weer een dag? Toch eens met mijn fysiotherapeut overleggen als ze morgen mijn klachten behandeld. Ze heeft me wel aangeraden om weer te gaan zwemmen, fietsen of lopen naast mijn dagelijkse werkzaamheden.

Na vijfentwintig minuten vind ik het goed en neem ik een douche, zo koud mogelijk anders lekt het zweet me weer van mijn lijf voordat ik op de speelweide ben die er overigens dor en geel bij ligt. Ik pak twee stoelen en installeer me in de schaduw onder een boom, zo ver mogelijk van de schreeuwende kinderen op de springmat.

Thriller

Ik heb een Zweedse thriller bij me van Jens Lapidus. Geen moeilijke kost, spannend en vermakelijk. Ik hoef op een tropische dag als vandaag mijn hersenen niet extra in te spannen. Binnen een minuut zit ik midden in een nachtelijke melding van een inbraak waar een conciërge in uniform zoals de beveiligingsambtenaar zichzelf noemt, op afgestuurd wordt. In de woonkamer ontdekt hij het lijk van een man die op een gruwelijk wijze door zijn hoofd is geschoten. De toon is meteen gezet.

Hitte met hitte bestrijden

Hoe zit het eigenlijk met hitte en proberen af te koelen? Mijn moeder zei altijd: ‘Je moet hitte met hitte bestrijden.’ Juist een kop warme thee drinken in plaats van koel fris water. Toch heb ik nog steeds de neiging tegen haar advies in te gaan. Dat blijkt wel uit het nemen van een koude douche zojuist. Ik heb het idee dat mijn lichaam dan langer koel blijft. Haar theorie is dat een koude douche je lichaam aan het werk zet om op te warmen. En zo heb je het uiteindelijk alleen maar heter. Door je lichaam juist warme dingen te geven, koelt het af. En dat is nou precies wat je nodig hebt tijdens warme dagen.

Hete koffie zorgt er bij mij voor dat ik meer ga zweten, daarom drink ik tijdens het werk – als ik al redelijk verhit ben –  koud water zodat ik niet meteen na de pauze met een bezweet hoofd de werkvloer opga.

In de warme zomerperiode kies ik liever voor een koude salade dan een pittige curry. Terwijl het beter is voor heet te gaan als je het koeler wilt hebben. Ik snap het principe en het zal fysiek ook zo werken maar voor mij voelt het niet prettig, ik wil juist van dat overmatig transpireren af! Als ik eenmaal begin met zweten weet mijn lichaam van geen ophouden.

Nu heb ik uit de zon en mede dankzij een briesje mijn lichaamstemperatuur aardig onder controle. Ik krijg het alweer warm als ik een mevrouw in mijn gezichtsveld uitvoerig yoga-oefeningen zie doen in de felle zon! Misschien wil ze juist de zonnegroet brengen uit dankbaarheid voor de in haar optiek heerlijke temperatuur.

’s Nachts

Maar back to business. Ik zie op tegen de komende warme dagen omdat ook ‘s nachts de temperatuur niet onder de twintig graden zakt. Voor mijn gevoel heb ik geen natuurlijk afkoelmoment. Bij het opstaan is mijn lichaam al kletsnat. Het zal maximaal afzien worden en proberen de hoge temperatuur mentaal te negeren en te visualiseren dat zweten goed is, want dan koelt mijn lichaam tenminste af.

Jammer dat om even voor vier uur een blikken stem uit de luidsprekers aankondigt dat het zwembad gaat sluiten. Zo komt er een eind aan het aangenaam verpozen in de schaduw. Ik raap mijn spullen bij elkaar en ga op zoek naar een ander koel plekje om verder te kunnen lezen, want de moord is op niet opgehelderd.

Geef een reactie