Kick off

Vandaag is de ‘gekte’ begonnen, de 43 deelnemers zijn in of komen morgen naar Lissabon. De komende twee weken gaan de deelnemers hun act op het podium repeteren zodat het een vlekkeloze show kan worden tijdens de drie live-uitzendingen van het Eurovisie Songfestival. Er is een strak schema opgesteld voor de repetities, ontmoetingen (Meet & Greets) met de vele fans, persconferenties en het hoppen van het ene naar het andere feest om met de andere deelnemers kennis te maken. Voor zover dat tijdens de vele preparties in diverse Europese steden nog niet is gebeurd.

De afgelopen tijd is er gebouwd aan een immens podium in de Altice Arena. Een enorm hamerspel van een piano vormt een belangrijk onderdeel van het decor. Het thema van Lissabon 2018 is All aboard! En een ammoniet is het logo dat erbij hoort. Het is de eerste keer dat Portugal het ESC mag organiseren. Portugal heeft een geschiedenis van zeevaart en visserij daarom is voor de ammoniet gekozen. Het zijn uitgestorven inktvissen, fossielen dus. Nu weet ik niet of Lissabon en de Portugezen zich daarmee willen identificeren, maar oké het zijn getuigen van hun rijke historie.

Vandaag maken de eerste tien landen uit de eerste halve finale kennis met het podium en kunnen ze zien of alles wat er bedacht is aan act, kleding en danspasjes ook echt werkt. Ieder land krijgt daarvoor een half uur de tijd, daarvoor is al de soundcheck van de microfoons geweest.

Zo maakte de blonde Ari Ólafsson (19) uit IJsland met zijn lied ‘Our Choice’ kennis met de zaal. In zijn witte pak met rode accenten stond hij een beetje onwennig om zich heen te kijken. Voor deze musicalliefhebber, hij speelde zelf Oliver, is deze deelname ‘a dream come true’. Helaas het oogt allemaal stijfjes. De zanger heeft absoluut de looks, maar de rest is echt old fashion en zal hem helaas niet ver brengen. De dagen van Johnny Logan zijn voorbij! https://youtu.be/GaHHaAUSueQ

Ook onze zuiderburen, België gaven vandaag acte de préséance. De Belgen wisselen vanwege hun taalstrijd de deelnames af en dit jaar zijn de Vlamingen aan de beurt. En België doet het prima de laatste jaren. Ook nu hebben ze een uitstekende keuze gemaakt met Sennek en haar lied ‘A matter of time’ dat zomaar de titelsong zou kunnen zijn voor de nieuwste James Bondfilm. Maar o wee welke modeontwerper heeft deze tulehoepel voor haar ontworpen? https://youtu.be/ogvfnF7Cp2Y

Nog een oogappel wil ik er vandaag uithalen: Alekseev (24) zingt ‘Forever’ voor Wit-Rusland (Belarus). Hij is geboren in de Oekraïne en had is ook voor dat land als deelnemer aangemeld. Een week voor het selectie trok hij zich onverwachts terug. Even later bleek hij mee te doen voor Wit-Rusland. Er was veel ophef over zijn lied. De EBU (organisator) heeft bepaald dat een deelnemend lied niet voor 1 september in het jaar voorafgaande aan de deelname mag worden gezongen in het openbaar.

Alekseev had echter tijdens zijn concerten in de zomer ‘Навсегда’ gezonden. En laat dat nu sterk lijken op Forever. Maar omdat hij het oorspronkelijke Russische lied inkortte en vertaalde was het een ‘nieuw’ lied (de wonderen van de EBU). Andere deelnemers aan de Wit-Russische selectie protesteerden en dreigden zich terug te trekken. Het had geen zin, want Alekseev won de kwalificatieronde met glans. Alekseev heeft dus al een paar scheve schaatsen gereden en moet ook op het ESC goed uitkijken dat hij met zijn song niet te ver uit de bocht vliegt. De repetitie voorspelde niet veel goeds. Zelfs een balletdanseres kan hem daarbij niet helpen.

#ESC2018

 

Geef een reactie