Lissabon bubble

Het uur van de waarheid aangebroken. De deelnemers moeten met de billen bloot, verschuilen achter een mooi clipje kan niet meer, er moet nu live op het grote podium gezongen worden. De eerste gewonde is gisteren al gevallen. Mikolas Jozef (Tsjechië), een grote kanshebber, kwam ten val tijdens zijn dance act. De dienstdoende dokter vond het raadzaam dat hij even in het ziekenhuis zijn rug liet checken. Op Instagram laat de zanger weten dat hij vanwege de pijn moeilijk kan lopen maar dat hij toch dapper door wil gaan met zijn act. We wachten het af.

De jurk van de Belgische Sennek is door de bookmakers meteen afgestraft, ze zakt weg uit de top 10. What a dress can do. Daar is dus werk aan de winkel. Frankrijk stijgt naar de tweede plek. Israël staat nog steeds bovenaan. De watchers en vloggers zijn wel geschrokken van haar optreden. Het is natuurlijk ook lastig om de intieme sfeer die ze in haar clip neerzette op zo’n groot podium te evenaren, en wat doen die gouden beren achter haar? Toch hebben we gisteren misschien wel de top 3 misschien 4 van dit festival gezien: Israël, Estonia, Bulgarije en Tsjechië.

De Bulgaarse groep Equinox is speciaal voor het festival samengesteld. Zangeres Zhana Bergendorff, met een klein beetje trekjes van Lady Gaga, is winnares van de Bulgaarse X Factor in 2013. Vlado Mihailov, singer-songwriter was backing vocalist bij de act van Kristian Kostov in Kiev. Hij is ook acteur. Georgi Simeonov is naast zanger de producer van de populaire boyband 032 in Bulgarije. En Johnny Manuel en Trey Campbell komen uit Amerika. De eerste deed mee aan America’s Got Talent in 2017, waar hij de halve finale haalde en Campbell heeft als componist meegeschreven aan het liedje ‘Bones’ dat ze op het podium brengen. Het is een mysterieus liefdesliedje dat op gedragen manier wordt gezongen en balanceert tussen licht en donker.

Finland probeert het dit jaar weer met monsters. Nee, gelukkig niet Lordi, de winnaars van 2006, maar nu heet het liedje zo. Saara Aalto zingt het. https://youtu.be/jGQtVTyV8MM Ze deed diverse malen mee aan de nationale selectie en dit jaar besloot de Finse delegatie dat ze rechtstreeks geplaatst zou worden en dat het Finse publiek alleen nog mocht bepalen met welk liedje ze naar Lissabon zou gaan. Het is dus Monsters geworden. De staging oogt een beetje als kermisattractie, en daar is de zangeres qua make-up ook niet vies van heb ik gemerkt in de diverse clips die ik van haar heb gezien. Ze doet het in de diverse polls goed. Ik weet het zelf niet zo met dit liedje, je hebt het na 1 minuut wel gehad, de rest duurt dan nog lang. Monsterlijk wil ik het nu ook weer niet noemen, maar ik was persoonlijk meer gecharmeerd van de Finse inzending van vorig jaar.

We moeten het ook nog even over Griekenland hebben. Een mooie zangeres Yianni Terzi. Ze staat als een Griekse godin op het podium, gekleed in een spierwit gewaad. Helemaal alleen, zonder dansers (gefladder) of backing vocals om zich heen. https://youtu.be/K2WtOx_d5eY  Met ‘Oniro Mou’ (=mijn droom) brengt ze een krachtig lied dat staat als een huis. De Griekse zangeres woont en werkt in Amerika. Ze wilde ver weg van huis een lied schrijven dat een eerbetoon is aan haar vaderland. Het is eigenlijk een dialoog tussen Griekenland en haar inwoners. In de coupletten zingt Yianni over haar bitterzoete gevoelens die met nostalgie vermengd zijn. In het refrein betuigen de Grieken hun onvoorwaardelijke liefde voor het land. Let op de linkerhand van de zangeres die special Grieks blauw geverfd is. Zeker top 10 dit nummer. https://youtu.be/z6hvV9-Gi_w

Geef een reactie