Mr. Blue

Wereldaidsdag (1 december) is een internationale dag die gewijd is aan de bewustwording omtrent hiv en aids. Volgens de gegevens van het Aidsfonds waren er vorig jaar wereldwijd 39 miljoen mensen met hiv. Dat is een groot aantal. Nog niet overal ter wereld zijn medicijnen vrij beschikbaar terwijl in Amsterdam met goede voorlichting en het middel Prep het aantal nieuwe hiv-infecties fors is afgenomen.

Schreeuw van de Leeuw

In 1992 geeft fotomodel en zanger René Klijn aids een gezicht in het tv-programma ‘De Schreeuw van de Leeuw’. Presentator Paul de Leeuw verkeert op dat moment op de top van zijn kunnen en het programma trekt op de zaterdagavond een miljoenenpubliek. In zijn show wisselen zang, dans en luchtige gesprekken elkaar af. Nooit schuwt De Leeuw de zwaardere zaken van het leven, maar hij weet er altijd een humoristische draai aan te geven. De typetjes Annie en Bob de Rooy die in de filmpjes voorbijkomen zijn legendarisch.

Maar deze avond met René Klijn is ingetogen. Als je de uitzending terugkijkt is het publiek beduidend stiller. Het hakt er ook in om in een filmpje de gezonde zanger te zien (met de boyband Bam to Bam Bam heeft hij in 1989 meegedaan aan de voorronde van het Nationale Songfestival) en hoe hij in een rolstoel de studio binnenkomt met de dood op zijn sterk vermagerde gezicht.

Openhartig gesprek

Het is een mooi en openhartig gesprek tussen de beide mannen over de ziekte aids, de leegte, de pijn, het belang van veilig vrijen en zijn wensen over zijn begrafenis. Klijn mag het programma indelen zoals hij wil. Zijn buddy’s, vader, vrienden, verpleegkundige en internist zijn aanwezig. Zonder pathetiek toont het programma René’s verhaal.

Ze praten vrijuit over seks en het uitgaansleven, grappen samen over het verschil in het aantal partners. René geeft de presentator nog even een koekje van eigen deeg. ‘Jij zat de hele dag Boursin te vreten, waarschijnlijk.’ Maar aan het einde van het gesprek zegt René dat het leven van hem niet meer hoeft. ‘Het is gewoon elke dag een worsteling. En je hebt heel veel pijn en een leeg leven. Je bent alles kwijt.’

Afsluitend zingt René het aangrijpende lied ‘Mr. Blue’, een jarentachtighit van Yazoo. https://youtu.be/OOnLiYSMrSw

Best verkochte single

Van het nummer wordt vervolgens een studioversie gemaakt. Naast Paul de Leeuw werken Candy Dulfer, Lois Lane, John van Eijk en Cor Bakker mee aan het lied. Het is de bestverkochte single van 1993 en staat vijf weken op nummer één in de Nederlandse Top 40. Zo komt een grote wens van René in z’n laatste levensmaanden uit, namelijk een beroemde zanger zijn. De opbrengsten van de single zijn door Klijn geschonken aan het Aidsfonds.

Een album ligt in de planning, maar niet lang na deze hit (op 5 september 1993) overlijdt René Klijn aan de gevolgen van aids. Hij is gecremeerd en zijn as is volgens zijn wil door zijn partner Maarten, in aanwezigheid van Paul de Leeuw uitgestrooid op de Hudson in New York. Voor zijn taboedoorbrekende programma ontvangt De Leeuw terecht diverse onderscheidingen.

Geef een reactie