Outlaw op songfestival

Op papier is het eigenlijk heel simpel. Het gaat om een concept, een plan. Wat zijn de juiste ingrediënten die een goede klassering op het Eurovisie Songfestival garanderen? Het begint met een goed liedje (modern, nieuw, verrassend, goed in het gehoor liggend met een ‘haakje’, iets in de song dat blijft hangen), een goede zanger(es), die tijdens een liveoptreden niet vals zingt en contact maakt met het publiek, dus charisma heeft. De show erom heen is ook erg belangrijk! Maak er geen poppenkast van, het moet passen bij het liedje, een aanvulling zijn op het verhaal dat je wilt overbrengen. Het mag apart, verrassend en opvallend zijn of gewoon goed gedaan. Je moet erin geloven, het moet je raken. Oké dat zijn de criteria daar moet je de inzending op selecteren.

De selectie in Nederland wordt de laatste jaren door een select gezelschap gedaan waarvan Cornald Maas, Muziekcafé presentator Daniël Dekker en Jan Smit deel uitmaken. Aanwijzing zonder voorrondes (zonder dat het volk zich ermee bemoeit) heeft sinds Anouk goed uitgepakt. Toegegeven even een hobbel met Trijntje, die misschien niet in het spoor liep door niet de jurk aan te trekken waar de regie op was geschreven! We scoorden de laatste zes jaar bij de vakjury’s goed, maar het aangepaste systeem van de televoting waarmee heel veel punten te verdienen zijn liet ons tweemaal schandalig in de steek. OG3NE kreeg van de televoters maar 15 punten, daarvan kwamen er 10 uit België, 2 uit Spanje, en elk 1 punt uit Duitsland, Denemarken en Kroatië.

Waylon zit in de tweede halve finale op 10 mei en moet in het eerste gedeelte van de avond (dat kan ongunstig zijn) optreden. Loting heeft het zo bepaald, maar de producers van de show kijken straks als over veertien dagen alle inzendingen bekend zijn, welke mix ze maken tussen de liedjes en de show die ze op de bühne brengen om het voor de kijker zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Hongarije heeft bijvoorbeeld heavy metal en dat zal niet direct voor of na het rocknummer van Waylon komen.

De concurrentie in zijn halve finale is heftig. Ik heb nog niet alles gezien omdat bepaalde landen nog niet klaar zijn met hun voorselectie, maar traditioneel sterke landen als Zweden, Noorwegen en Denemarken zitten in onze poule. Rusland (de dame in de rolstoel, die vorig jaar werd geweigerd), Letland, Oekraïne, Roemenië, Malta, Australië en een sterk Slovenië dit jaar. Dat zijn er al tien dus, tel uit je winst.

Gelukkig heeft Waylon besloten om ons niet te laten kiezen, want dan zou het zeker niet het countryrocknummer Outlaw in ‘Em zijn geworden. ‘Je moet kleur bekennen en opvallen. Wat je ziet is datgene dat opvalt, ver komt. Met dit liedje kunnen we eerste of laatste worden, maar dan kun je in ieder geval zeggen dat je bent opgevallen. We moesten komen met iets wat nog nooit gedaan is, en dat is zo. We schrijven historie,’ motiveerde hij zijn keuze in De Wereld Draait Door afgelopen vrijdag. ‘Uiteindelijk heeft iedereen iets waar hij sterk in gelooft. Niet iedereen durft daar altijd voor te gaan staan. Voor mij ligt dat anders; ik kan namelijk niet anders. Het zit in mijn genen, in mijn bloed om altijd alles ter discussie te stellen met als enige doel het allerbeste te krijgen. In eerste instantie uit mezelf en vaak daardoor ook uit anderen. Muziek is mijn liefde, op die plek voel ik mij veilig en vertrouwd. Muziek is mijn moeder, mijn vader, mijn geliefde en mijn vriendschappen. Ik ga naar het Songfestival met het liedje waar ik me uitgesproken goed bij voel. Wat iets vertelt over mijzelf. En voor mij is dat Outlaw In ‘Em.’

Ik denk dat velen verrast waren door zijn keuze, maar het is Waylon ten voeten uit. Elke cd van hem heeft wel zo’n nummer waarbij hij tijdens een optreden volledig uit zijn dak kan gaan. Deze scheurende ode aan de bandeloosheid past prima in zijn repertoire. Zaterdagmiddag trad hij een uur lang op in Muziekcafé, het radioprogramma van NPO Radio 2 en ik had de eer om er op uitnodiging bij te mogen zijn. Gaaf was het… Gecombineerd met de mededeling dat Hans Pannecoucke (de man achter het zwart-wit-sprookje van de Common Linnets) opnieuw de tv-regie verzorgt, biedt dat hoop op een fraaie score op het Eurovisie-podium. https://youtu.be/fMn8JxQMx_8  #TeamWaylon

 

Geef een reactie